De aarde volgens W.F. Hermans

Ik las destijds van WF Hermans slechts een paar boeken. Als ik me niet vergis waren dat De Donkere kamer van Damokles, Onder Professeoren en Au Pair. Van Onder Professoren begreep ik erg weinig maar Au Pair vond ik wel interessant want dat speelde zich af in Parijs. En bovendien schreef hij enkele stukken in de krant over Parijse architectuur. Later pas begreep ik dat Hermans een Fysisch Geografische achtergrond had en zodoende pas veel later las ik ook het boek Nooit meer slapen

Er zijn eindeloos veel boeken geschreven over de romans van WF Hermans. Nu is dan ook die Fysische Geografische achtergrond van Willem Frederik Hermans uitgebreid onder de loep genomen. Door Salomon Kroonenberg in het boek “De aarde volgens W.F. Hermans” .

Vrij gestructureerd gaat Kroonenberg door de wetenschappelijke carrière van Hermans en hoe hij geïnspireerd werd om Fysische Geografie te gaan studeren. Kroonenberg geeft bijvoorbeeld een inkijkje in het proefschrift (in het Frans) van Hermans over periglaciale verschijnselen in Luxemburg en het Fysisch Geografische handboek “Erosie”. Bovendien laat Kroonenberg ook zien op welke manier de Fysische Geografie zijn weg heeft gevonden in de romans van Hermans.

Behalve met foto’s van Hermans op veldwerk en excursies naar de gebieden die we zien terugkomen in zijn romans komt Kroonenberg ook met veel andere bronnen uit het Fysisch Geografische werk zoals tekeningen, aantekeningen, tabellen en grafieken. Het boek leest prettig (soms tikt hij Hermans op de vingers ; ) en is bijzonder rijk geïllustreerd. In de boekbeschrijving staat dan ook terecht: “Kroonenberg toont overtuigend aan dat ook de fysisch-geografische en geologische context van Hermans’ werken onze volle aandacht verdient”

Een artikel in Geografie van Henk Donkers over WF Hermans >>> 

Comments

De aarde volgens W.F. Hermans — 1 reactie

  1. Pingback: Geobronnen leestips | Docenten Geobronnen