De Flash Geo animaties

Sinds 1 januari hebben Firefox, Chrome en Internet Explorer de stekker eruit voor Flash. En ook Adobe die Flash heeft ontwikkeld geeft aan “End of Lifecycle. Dus prachtige Geoanimaties zoals de ITCZ animatie zullen we dan niet meer zo makkelijk kunnen gebruiiken.

Hoe zit dat met Flash ?
Heel veel mooie interactieve geoanimaties die ik vanaf de Geobronnen gelinkt heb zijn gebouwd in Flash (bestanden met .swf) en doordat de Flashplayer als plugin bij de meeste browsers ingebouwd zat de afgelopen jaren kon je zonder problemen al die animaties gebruiken. Maar dat is nu voorbij. De interactieve geoanimaties gebouwd in Flash zijn niet meer bruikbaar

 

Een nieuwe generatie geoanimaties zonder Flash ?
Wat nu … is er leven na flash ? Ja dat is er wel maar dat komt moeizaam op gang. Ik heb inmiddels een pagina op de Geobronnen met linkjes naar animaties die niet gemaakt zijn in Flash. Dus deze animaties zijn ook goed bruikbaar op de IPad, IBook of een Chromebook. Onze Vlaamse collega Bart van Bossuyt heeft al een aantal (indrukwekkende) animaties gemaakt zoals deze animatie over windsystemen >>. Naar de Non Flash Geoanimaties verzameling op de Geobronnen >>>

Toch de Flash animaties gebruiken ?
Dat wordt steeds lastiger, ook omdat ondertussen er steeds meer interactieve flashanimaties verdwijnen verdwijnen van het web. Dat is al sinds 2017. Instituten, scholen en bedrijven halen ze weg van hun website. Ook de mooie Pearson animaties zijn voorvoorbeeld grotendeels verdwenen van het web.

Maar….. Ik heb in de loop der jaren zo’n 250 flash animaties veilig gesteld door ze te downloaden en in mapjes onder te brengen. Die verzameling is te koop samen met een collectie geofoto’s en filmpjes. Ook het resultaat van jarenlang jutwerk naar mooie bronnen op het web ; ) . Op Etsy staan ze (Etsy geo usb >>)

Je kunt de animaties van de geo-usb bekijken met Adobe Flash Player. Dat is in feite de “stand alone” versie van de plugin die jarenlang zat ingebed bij de webbrowser zoals Chrome. [Download Adobe Flashplayer >>>] Voorlopig kun je die nog gewoon downloaden en gebruiken.


Comments

De Flash Geo animaties — 1 reactie

  1. Pingback: It’s Ruffle time | Docenten Geobronnen

Geef een reactie