Het tijdperk van de shockwave Flash animaties met o.a. prachtige collectie van Pearson’s is echt voorbij. Dat is niet zulk goed nieuws . Maar het goede nieuws is dat er nieuwe ontwikkelingen in gang zijn gezet. Want we zitten nu in een nieuw tijdperk met toepassingen die gemaakt zijn met html en die op elk device zijn te bekijken.
Veel mogelijkheden dus , zou je denken, voor uitgevers en Universiteiten om nieuw materiaal te ontwikkelen. Maar de ontwikkelaars van destijds uit de VS, Canada en het VK laten het afweten. Van de 80 interactieve geoanimaties, factsheets en kaarten die ik tot nu toe gelinkt heb vanaf de Geobronnen lesmateriaal site zijn er slechts 27 Engels. De rest is in het Nederlands en zijn dus ook ontwikkeld door Nederlanders. En dat zijn geen grote bedrijven maar particuliere initiatieven. Zo heb ik er een aantal (15) kunnen laten bouwen dankzij een UvA Grassroots financiering . Ook heeft Willem Korevaar van Edudigi er een paar gebouwd (b.v. Subductie India >>>>). Maar de meesten (30) komen van de tekentafel van onze collega Bart van Bossuyt.
Bart is Aardrijkskunde docent aan het Don Boscocollege Zwijnaarde en heeft ten behoeve van de online lessen van de Aardrijkskunde sectie een groot aantal online toepassingen gemaakt. Sommige daarvan zijn op het gebied van de Astronomie (b.v. de Dagboog zomerzonnewende animatie ) en vallen wat dat betreft een beetje buiten de Nederlandse Aardrijkskunde maar het merendeel gaat over kwesties uit de Geologie, Fysische Geografie. Het windsystemen model bijvoorbeeld is een zeer gewaardeerde geoanimatie van hem (Windsystemen >>>) Bovendien zijn er ook een paar die we kunnen classificeren als kaartvaardigheden (b.v. De lengte/breedtegraden animatie>>> )
Zijn meest meest indrukwekkende toepassing van 2023 is een interactieve tijdlijn van aardbevingen in Turkije die hij maakte naar aanleiding van de aardbevingenreeks begin februari . (Aardbevingen tijdlijn >>>) en onder gebracht heeft op een nieuwe site,
Voor alle animaties die Bart heeft gemaakt geldt dat leerlingen er zelfstandig mee aan de slag moeten kunnen. Meer over de didactiek achter de geoanimaties : Op de Docentengeobronnen >>>
Het online magazine School IT afgelopen zomer over de animaties van Bart en de bouw ervan. SchoolIT >>>>>
Veel meer interactieve kaarten en geoanimaties gebouwd door Bart van Bossuyt >>>