Tijdens de VOC hoogtijdagen in de 17e en 18e eeuw dreven de Nederlanders in ZO Azië handel met Indonesië, India, Maleisië, China en ook Japan. En vooral dat laatste is wel bijzonder te noemen want Japan was eeuwenlang een gesloten land
De Nederlandse handelspost van de VOC op het eilandje Deshima (Dejima) bij Nagasaki was eeuwenlang het enige contact tussen Japan en de westerse wereld. Andere handelsmogendheden kwamen er niet in of waren er al uitgezet. De Hollanders mochten blijven , maar wel dus op een klein eiland voor de kust van Nagasaki en bovendien onder strenge voorwaarden. Nederlandse vrouwen en kinderen werden niet toegelaten, en de Nederlanders mochten in principe het eiland niet af. Hun contact was beperkt tot een klein groepje zorgvuldig geselecteerde Japanse handelaren, beambten, tolken en prostituees.
Aanvoer en afvoer van handelswaar naar Deshima ging via zee (vanuit Nederlande handelsposten in Indonesie , Maleisie en Ceylon) en voor de doorvoer naar Japan was het eiland Desima met het vaste land verbonden door een brug die de handelspost verbond met de havenstad Nagasaki. Zo werd er dus tussen 1641 en 1859 handel gedreven tussen Nederland en Japan. Maar ook op bescheiden schaal was er wederzijdse culturele beinvloeding en zo was Deshima voor Japan dé gelegenheid om meer te weten te komen over de wetserse medische wetenschap.
Na het vertrek van de Nederlanders halverwege de 19e eeuw was er al snel niet veel meer over van de Nederlandse Handelspost . Maar de Japanners hebben Deshima wel opgenomen in hun geschiedenis boeken. Sinds 2000 wordt de handelspost in oude stijl herbouwd en trekt toeristen uit binnen en buitenland.
VPRO Radio programma OVT over de geschiedenis van Deshima >>>
NRC over de herstelwerkzaamheden van Deshima >>
Een originele gedetailleerde vogelvluchtkaart van Deshima >>>>
Gezicht op de baai van Nagasaki uit 1828 >>>