Eigenlijk tot nu aan toe wordt in de Aardrijkskunde- schoolboeken de hele platentektoniek beschreven volgens een in de wetenschap achterhaald model. Het belangrijkste inzicht betreft de drijvende kracht achter de platentektoniek. Het uiteendrijven van platen, de subductie zit toch wat complexer dan we zo’n 50 jaar geleden dachten. Geologen weten dit al langer maar schoolboeken gaan daar maar moeizaam in mee.
In 2017 stond in het GA magazine Teaching Geography een artikel van Duncan Hawley en John Lyon (1) waarmee docenten de goede kant werden opgeduwd en in de Geografie van 2021 verschenen verschillende stukken van Bernd Andeweg (2) en Douwe van Hinsbergen & Lars van Hinsbergen (3) waarin zij voor de Nederlandse Aardrijkskunde- docenten uitleg gaven over de nieuwe inzichten. Want niet de convectiestromen zijn de motor maar vooral een combinatie van factoren waarbij naast die convectie met name Slab Pull en Ridge Push een hoofdrol spelen. Een recent artikel van de Engelse Geoloog en Aardrijkskunde docent Alistair Hamill voegt daarbij het inzicht dat wat wij dachten dat het convectiestromen waren in werkelijkheid mantelpluimen zijn (4) En dat geeft toch een heel ander beeld dan die synchroon draaiende convectie magmabellen.
We zagen bij de bovengenoemde artikelen verschillende verhelderende tekeningen, doorsnedes en kaartjes maar hoe ziet dat totaal plaatje er nu uit? Iets waarmee je in één kaar voor de klas kunt laten zien hoe de platentektoniek nu werkt? We zijn aan de gang gegaan. Mathijs Booden heeft een eerste schets gemaakt, we hebben vervolgens contact gehad met Douwe van Hinsbergen, Alistair Hamill en Duncan Hawley . Anton van Tetering van Studio Haverstraat heeft de techniek op zich genomen.
In de Geografie van oktober staat een inhoudelijke toelichting op het model >>>
De Artikelen hierboven genoemd :
1) Plate update: refreshing ideas for teaching plate tectonics Duncan Hawley & John Lyon Teaching Geography spring 2017
2) Nieuw concept in Plaattektoniek, Bernd Andeweg. Geografie maart 2021.
3) Platentektoniek in het Onderwijs, Douwe van Hinsbergen en Lars van Hinsbergen. Geografie april 2021.
4) Time for a seismic shift in Teaching of Plate tectonics ; Alistair Hamill. Teaching Geography summer 2023
Pingback: VB Vraag het de Geoloog live: "Nieuwe inzichten in Platentektoniek" - Bètapartners