Een nieuwe serie geoanimaties

Afgelopen jaar kon opnieuw aan de slag met ik een kleine UVA Grassroots financiering voor de implementatie van ICT in ons onderwijs En dat betekent dat er na de Grassroots Geoanimaties van 2021 opnieuw een aantal Interactieve Geoanimaties ontwikkeld konden worden..

In 2021 en 2022 kon ik voor het eerst aan de slag met een Grassroots financiering en hebben we een aantal Geoanimaties ontwikkeld die vanuit vakdidactisch oogpunt bedoeld waren als lesmateriaal om in te zetten bij directe instructie. Dus vooral ontwikkeld vanuit de vraag hoe je deze interactieve modellen kunt gebruiken bij de klassikale uitleg. (De eerste serie Grassroots Geoanimaties >>>]

Interactieve wereldkaart Platentektoniek
Eén van de laatste Interactieve Geoanimaties uit de Grassroots serie 2021 / 2022

De nieuwe serie geoanimaties
Bij de Grassroots 2022 / 2023 heb ik gekozen voor een iets andere invalshoek. Ditmaal zijn  we interactieve geoanimaties gaan bouwen die we kunnen inzetten tijdens onze eigen online cursussen die studenten moeten doen als ze een vakinhoudelijke deficiëntie hebben bij de start aan de Universitaire Leraren Opleiding. Gezien de inhoud van die cursussen zijn dat dus animaties, interactieve kaarten en Factsheets die behoren bij Fysische Geografie en Geologie in het algemeen en de Kwartair Geologie van Nederland.

Aansluiting bij het Aardrijkskunde onderwijs
De geoanimaties zijn in de eerste instantie gebouwd voor gebruik in de uva online cursussen maar niet exclusief voor het gebruik daar. Want we hebben ook gekeken hoe de Geoanimaties kunnen aansluiten bij het huidige Aardrijkskunde bovenbouw HAVO/VWO curriculum. De laatste uit de reeks laat dat goed zien. De structuur van de aardmantel is namelijk gebouwd naar aanleiding van artikelen in de Geografie over nieuwste inzichten uit de platentektoniek en dat die ontbreken in de schoolboeken. Dat waren artikelen in 2020 en 2021 van o.a. Douwe van Hinsbergen en Bernd Andeweg. Het interactieve model is vervolgens tot stand gekomen met adviezen Mathijs Booden en Douwe van Hinsbergen.

Studio Haverstraat
Anton van Tetering van Studio Haverstraat heeft net als bij de voorgaande serie Grassroots animaties de technische ontwikkeling van het lesmateriaal voor zijn rekening genomen.


Bij dit Grassroots project zijn de volgende interactieve modellen gebouwd:

[] Een geoanimatie over het vulkanische eiland Santorini >>>

[] Een interactieve kaart over de Fysische Geografie van Nijmegen en omgeving >>

[] Fysische Geografie van Nijmegen ingezoomd >>>

[] Een interactieve kaart over de Noordpool >>>

[] Een actuele platentektoniek kaart van Turkije (feb 2022) >>>

[] Een interactief model van de opbouw van de aarde & mantel dynamiek >>>


En natuurlijk zullen al deze interactieve modellen ontsloten worden vanuit het lesmateriaal deel van de docentengeobronnen.
Naar het Geobronnen lesmateriaal archief >>>>

Comments are closed.