Geobronnen leestips

Wat zoal te lezen deze vakantie 😉

Getipt door de Geobronnen => Een paar Geoboeken.

Geen vak en handboeken maar literatuur op het het Geografische vlak. Boeken die ik afgelopen jaren heb gelezen, mooi vond, en nu ook de moeite waard vind om door te geven.

Ideaal voor de vakantie !

Een paar recente titels hier rechts… de linkjes gaan naar bol.com. En door te kopen via te linkjes steun je de Geobronnen !

Op de Geobronnen heb ik al eerder wat uitgebreider aandacht besteed  aan een paar geografische thema`s waar romans over zijn verschenen:

. De Tambora vulkaan >>>

. De Stikvallei >>>

. Pompeï >>>

. Erosie Engelse kust >>>

. Zeitoun >>>

. De Aarde volgens WF Hermans >>>

The Monk of Mokha
Vanuit Jemen krijgen we de afgelopen jaren niet veel meer binnen dan verhalen over een eindeloze burgeroorlog en voortdurende conflicten. Minder bekend is dat het land de bakermat is van zeer koffiesoorten van zeer hoge kwaliteit. Een jonge gast uit San Francisco met roots in Jemen trok naar dit verscheurde land op zoek naar koffie. De Amerikaanse schrijver Dave Eggers schreef zijn verhaal op.


Mary Anning
De recent uitgekomen film Ammonite is een prachtige hommage aan de 19e eeuwse Engelse Geologe Mary Anning. Een autodidact op het gebied van de Geologie en Paleotologie die in de eerste plaats voor het geld fossielen verzamelde aan de klifkust van Lyme Regis (nu Jurassic Coast) en gaandeweg ook wetenschappelijk geïnteresseerd en daarmee ook veel aanzien kreeg.  Ammonite op IMDB >>>

In 2010 schreef Tracy Chevalier een boek over haar:


Nieuw Amsterdam van Russel Shorto
In Nieuw Amsterdam van Russel Shorto wordt het ontstaan van de kolonie Nieuw Amsterdam , later New York beschreven . Gebaseerd op historische documenten en kaarten en vermengd met verhalen over historische figuren uit de begintijd van deze bijzondere kolonie wordt een mooi beeld geschetst . Misschien wat meer historisch ….

 


Travels van Paul Bowles
Travels is een geweldig boek waarin de Amerikaanse schrijver Paul Bowles [van The Sheltering Sky] hij onder andere zijn avonturen in Parijs beschrijft maar ook zijn opgenomen zijn reisverhalen in Zuid Oost Azië en zijn perikelen als eigenaar van een eilandje voor de kust van Sri Lanka. Maar ook zijn eerste tochten door Marokko en Algerije in de jaren 30 komen aan bod toen het nog gewoon te reizen met een stapel koffers en een zware schrijfmachine bovenop.

Paul Bowles, Travels ; bij BOL

 

 


De laatste lente van de dinosauriërs.
De jonge Paleontoloog Melanie During verraste de wetenschappelijke wereld een paar jaar terug met het nieuws dat dino’s uitgestorven zijn in de lente en voerde het bewijs daarvoor op. In dit boek neemt ze de lezer mee door de geschiedenis van de dinosauriërs en hun onderzoekers en hoe zij tot de nieuwe inzichten kwam overhet uitsterven van de dino’s.

 


 

Meer Geoboeken op de Docentengeobronnen getipt >>>>

Comments are closed.