GIS kaart actieve aarde

GIS onderwijs specialist Jessy Faas bracht in de weken na de aardbevingenreeks in Turkije een interessante GIS toepassing onder de aandacht. Een wereldkaart actieve aarde met de mogelijkheid om in te zoomen en lagen aan of uit te klikken. De kaart combineert verschillende lagen; tektonische platen, aardbevingen en vulkanen. De lagen zijn apart of samen te bekijken voor een goed beeld.

Deze kaart over de actieve aarde heeft zij samengesteld uit openbaar beschikbare data. Het doel is om relevante en actuele kaartlagen over plaattektoniek, vulkanen en aardbevingen samen te brengen. Jessy had al een tijd simpele versie van deze kaart klaarstaan, om aan docenten te laten zien ter inspiratie. Na de aardbevingen in Turkije en Syrië besloot ze de kaart af te maken en de kaartlaag met bevolkingsdichtheid toe te voegen.

Jessy Faas houd zich veel bezig met StoryMaps, maar dit is echt alleen een digitale kaart. Daar heeft ze voor gekozen zodat de kaartlagen onafhankelijk van een specifieke gebeurtenis of context gebruikt kunnen worden. Er is dan ook geen bijbehorend lesmateriaal. De kaart is goed te gebruiken bij het bespreken van actuele gebeurtenissen, zoals aardbevingen. Maar het is ook een bruikbare kaart bij de introductie van bijvoorbeeld de ring of fire. Begin daarvoor bijvoorbeeld met een lege kaart en zet dan als eerste de aardbevingen, dan de vulkanen en als laatste de plaatgrenzen aan. De kaartlaag met bevolkingsdichtheid is te gebruiken bij het bespreken van de gevolgen van aardbevingen en vulkanen.

Meer informatie over de bronnen van de aparte kaartlagen is te vinden door links boven in de kaart op de ‘i’ te klikken. Daar staan verwijzingen naar de gebruikte bronnen.


Naar de GIS kaart actieve aarde >>>


Tekst voor deze post : Jessy Faas >>>

Comments are closed.