De Geologie van de Tour de France

De Tour de France gaat natuurlijk in de eerste plaats om het wielrennen. Maar ondertussen zien wij als TV kijkers ook prachtige landschappen langskomen met kathedralen en charmante dorpjes .

Maar wie beseft zich dat de Tour de France , na de start in Denemarken voert van het Armoricaans Massief en de Armoricaanse marge, via de Ardennen naar de Jura en de Alpen , om vervolgens via de Rhone Slenk en het Massif Central naar de Pyreneeën te rijden. En tenslotte gaat de Tour vweer terug naar het hart van het Bekken van Parijs. De Geologische kijk op de zaak !

 

De Utrechtse Geoloog Douwe J.J. van Hinsbergen volgt de Touretappes op de voet niet alleen als wielerfan maar ook als geoloog en doet in zijn blog verslag van Geologische wetenswaardigheden per etappe. In 2021 was dit nog op een blogdeel , in 2022 zijn de inzichten te volgen op een geheel eigen website en op twitter. Hieronder de linkjes

Geologische kaart Frankrijk

– Het Tour de France blog van Douwe van Hinsbergen >>>
– Interview met van Hinsbergen in het NRC (2021) over de geologische kijk op de Tour >>>
– Geologie van de Tour de France op Twitter >>>

 

Comments are closed.