It’s Ruffle time

Voor de liefhebbers van de Interactieve animaties die waren gebouwd in Adobe Flash is er nu toch een optie om de animaties in de klas te gebruiken… en dat is Ruffle.

Hoe zit dat met Adobe Flash ?
Sinds Adobe de stekker uit het Flashplayer project heeft getrokken is het feitelijk over en uit voor alle mooie  interactieve Geoanimaties zoals de ITCZ [zie mijn bericht op de Docentengeobronnen van januari ’21]. Adobe Flashplayer kon je als stand alone player gebruiken maar was ook als Browser plugin (extensie)  bij chrome, Firefox etc. Je merkte dus amper dat een apart stukje software deze animaties liet draaien. En in januari van dit jaar viel het doek voor Flashplayer. De geoanimaties die ik linkte vanaf de Geobronnen waren onbruikbaar.

Een nieuwe generatie animaties
Heel langzaam zie je sindsdien een beweging waarbij nieuwe animaties gebouwd worden  in html die in elke browser te gebruiken zijn. Ik heb een startlijstje gemaakt hier op de Docentengeobronnen (Geoanimaties >>>>>> ) en bovendien heb ik voor de Docentengeobronnen gebruikers een zoek & selectietool gemaakt [Over dat lesmateriaal archief >>>]

Ruffle; The emulator
Nu is er toch een manier om al die oude Flash Geoanimaties te bekijken . En dat is de Ruffle player. Een emulator die is ontwikkeld door mensen uit de game community omdat verschillende online games ook plots niet meer te gebruiken waren. Ruffle kun je als programma op je laptop downloaden, je kunt m als browser extensie installeren in chrome of Firefox. Maar je kunt ook gewoon de demoversie op hun website gebruiken. Dat is eigenlijk de meest eenvoudige optie. Op de demoversie pagina kun je een swf bestandje op je laptop / usb openen en direct gebruiken. Zonder extra instellingen , aanpassingen etc !

Waar en wat is er van Ruffle :
Ruffleplayer homepage 
De Ruffle demoversie >>>>
De Ruffleplayer download mogelijkheden >>>

 

[Tim en Vincent, veel dank voor de Ruffle tips en het pionieren!]

 

Ik heb afgelopen jaren veel Flash Geoanimaties verzameld en die staan nu samen met geofilmpjes en geofoto’s op een een usb. Deze Geo usb kun je bij mij kopen via Etsy . Naar de pagina op Etsy >>

Comments

It’s Ruffle time — 1 reactie

  1. Pingback: De Geo USB | Docenten Geobronnen