Lezen over Koffie uit Jemen

Jemen is een land dat al jaren wordt verscheurd door een extreem gewelddadige burgeroorlog. Eindeloze woestijn en verwoestte steden zijn de beelden die ons regelmatig via de media bereiken. Echter het was ooit een welvarend gebied en van de groene heuvels in het achterland kwam de beste koffie ter wereld

In de 18e eeuw was de koffie uit Jemen zo geliefd dat zelfs de VOC een roofexpeditie op touw zette om planten te stelen en die via de thuisbasis in Amsterdam uit te zetten in de koloniën in Zuid Oost Azie en Zuid Amerika. In de 20ste eeuw had Jemen al enige tijd de exclusieve toppositie in de koffiehandel verloren maar toen kwam de burgeroorlog en sindsdien lag de koffie handel volstrekt stil. Koffieplantages in de groene achterlanden produceren amper meer en de kwaliteit dramatisch.

Echter een jonge student uit San Fransisco heeft het tij sinds 2015 doen keren. Deze Mokhtar komt wel oorspronkelijk uit Jemen maar had absoluut geen band meer met zijn land van herkomst en leefde zoals veel Amerikaanse jongens in een niet zo goede suburb van de Bay Area.

Totdat hij als twintiger  gefascineerd raakte door zijn geschiedenis en naar Jemen vertrok. Als een Indiana Jones trok hij tweemaal door oorlogsgebied op zoek naar wat er nog over was van de koffieteelt, verzameld koffiesamples en ontglipte het land in een motorbootje.

De koffie die hij meenam naar een koffiebeurs in de VS werd hoog gewaardeerd en de koffiewereld (maar ook de media) waren zo onder de indruk van zijn verhaal dat Mokthar langzaam een begin kon maken met een nieuwe koffiehandel tussen Jemen en de rest van de wereld. De plantages met goede koffie breiden zich uit maar de handel is nog steeds uiterst ingewikkeld. Maar inmiddels is de koffie (op kleine schaal en voor hoge prijzen) te krijgen in koffiehuizen in San Fransisco, New York, Parijs en Londen.

Mokhtar op één van zijn tochten door Jemen op zoek naar koffieplantages


De schrijver Dave Eggers (van boeken zoals Zeitoun en The Circle) pikte het verhaal op van Mokhtar , zocht contact met hem en schreef het verhaal tot een boek, The Monk of Mokha.

 


Comments

Lezen over Koffie uit Jemen — 1 reactie

  1. Pingback: Geobronnen leestips | Docenten Geobronnen

Geef een reactie