Maps from Memory : Santorini

Eén van de meest spectaculaire opdrachten uit de serie Thinking Through Geography om in [met!] de klas uit te voeren is de Maps from Memory opdracht.

Docenten aan de slag met de Santorini kaart tijdens de KNAG Conferentie in 2015

Bij de Maps from Memory werkvorm moeten leerlingen in groepjes een kaart overtekenen die centraal in de klas ligt en beheerd wordt door de docent. Eén voor een mag ieder groepslid even (20 sec) kijken en dan gegevens van de kaart overnemen naar de eigen kaart. Het gaat bij deze opdracht niet alleen om overtekenen van een kaart maar ook om groepswerk en taakverdeling. Want ze moeten keuzes maken wie naar wat kijkt, op welk deel van de kaart en wie er gaat tekenen.

Dit beeldfragment laat goed zien hoe een Engelse docente met haar klas Maps from Memory nabespreekt. Op Video : “More brains included” >> 

De werkvorm is oorspronkelijk uit het Thinking Throug Geography project van David Leat, eind jaren 90 ontwikkeld en verschenen in readervorm en is ook in Nederlandse bewerking verschenen als de werkvorm Kaartbeeld in de bundel Leren Denken met Aardrijkskunde van Joop van der Schee en Leon Vankan.

Ik heb de opdracht gedaan met allerlei kaarten in mijn klassen en vakdidactiekbijeenkomsten maar het meest succesvol vond ik de kaart van Santorini. Dat is een vulkanisch eiland, eigenlijk meer een Caldera, midden in zee ten noorden van Kreta. En daarmee is de werkvorm ook een opstapje naar thema’s als vulkanisme, platentektoniek, Middellandse Zeegebied etc.

Ik gebruikte heel lang voor de werkvorm een kaartje wat ik ooit meenam van het eiland maar die is zo versleten dat ik er [nog net vlak voor de eerste Corona Lockdown] een professionele scan en nieuwe print van heb laten maken.

En jij kan nu ook mee aan de slag met deze kaart en de werkvorm.  Daarvoor heb ik het Santorini pakket samengesteld. Met: 
[] Professionele kleurenprint van de kaart van Santorini
[] Docentenhandleiding bij de werkvorm + achtergrond info Santorini
[] Powerpoint over Santorini die je kunt gebruiken bij de nabespeking.
[] Er is nu ook een online interactieve bronnenset over Santorini.


Meer info en bestellen via Etsy >>>>

Comments are closed.