Nieuwe inzichten over de platentektoniek II

In verschillende artikelen in Geografie van afgelopen jaar was al te lezen dat het veel onderwezen model van platentektoniek zoals geleerd wordt in de middelbare school Aardrijkskunde niet meer aansluit bij de huidige wetenschappelijke kennis. Hoog tijd dus om aardrijkskundedocenten een update te geven over dit onderwerp.

Nieuwe concepten
In maart 2021 gaf geoloog Bernd Andeweg van de VU in Geografie naar aanleiding van een artikel in Nature een duiding van de nieuwe concepten in de Platentektoniek [ Nieuw concept in Plaattektoniek >>>] en in april gaven Lars van Hinsbergen en Douwe van Hinsbergen in Geografie verdere uitleg van de huidige kennis over de Platentektoniek en de plek van die kennis in het onderwijs. [Platentektoniek in het onderwijs >>>]. Ook de kwestie van het type vulkanisme op La Palma  waarbij we vanuit de schoolaardrijkskunde modellen een schildvulkaan zouden verwachten maar wat een meer heftigere vulkaan bleek te zijn zette ons aan het denken. Ook hierbij moest ons beeld wat worden bijgesteld, Geoloog Mathijs Booden gaf in Geografie tekst en uitleg . [Vulkaanuitbarsting : explosief of effusief?]

Webinar
Op 9 december heeft Douwe van Hinsbergen hoogleraar Mondiale Tektoniek en Paleogeografie aan de Universiteit Utrecht op een online-evenement voor Aardrijkskunde docenten de wetenschappelijke stand van zaken uit de doeken gedaan. Hij heeft de nieuwe theorieën doorgenomen en voor iedereen begrijpelijk gemaakt door de processen erachter uit te leggen en voorbeelden te geven. Onder andere aan de hand van vragen die docenten hadden mogen voorleggen.

Tenslotte liet Aardrijkskunde collega Hendrik Elzinga zien op welke manier hij in de klas gebruik maakt van de Iris Earthquake viewer.

screenshot uit de presentatie van Douwe van Hinsbergen

 


Meer over het event + de presentatie van Douwe van Hinsbergen en de mogelijkheid om het terug te kijken vind je op de website van het KNAG => KNAG evenement platentektoniek >>>>


Extra bronnen:

[] Doorsnedes Platentektoniek:  Atlas of the underworld >>>

[] Geobytes podcast met Douwe van Hinsbergen >>

[] Op You Tube: Mountains of the future >>>// Mediterranean Plate Tectonics >>>

[] Tip Hendrik Elzinga : IRIS earthquake viewer >>>> 

Comments

Nieuwe inzichten over de platentektoniek II — 1 reactie

  1. Pingback: De Iris Earthquake browser | Docenten Geobronnen