Teachmeet

Op 18 maart was de eerste Nederlandse online Aardrijkskunde met 9 presenterende docenten en 140 deelnemers. Wat is nou zo’n Teachmeet en waar komt het vandaan?

Op een teachmeet laten docenten aan hun collega’s in een minuut of 6 een inspirerend lesidee of een werkvorm zien uit hun eigen lespraktijk. Hij gaat dus allemaal om ideeën doorgeven en inspiratie opdoen, dus van en door docenten.

Teacher to Teacher
De eerste keer dat ik zo’n bijeenkomst mee maakte was op een GA [Geographical Association] conferentie in 2003 en toen heette het nog een Teacher to Teacher bijeenkomst. En was in gebed in het conferentieprgramma. Ik was zo enthousiast over het principe en de inspiratie dat ik twee jaar later zelf presenteerde in één van de Teacher to Teacher rondes in Derby en het fenomeen introduceerde op de KNAG conferentie in Wageningen.

Teachmeet
Het was echter 10 jaar later in Manchester dat we de eerste Teachmeet meemaakten. De Teacher tot Teacher , kreeg een andere name en werd losgekoppeld van de eigenlijke conferentie en op één van de conferentie avonden was er een aparte bijeenkomst, de Teachmeet dus. Met een stuk of 10 docenten die in 5 of 6 minuten een eigen les-idee of een werkvorm presenteerden en een zaal vol enthousiaste toehorende docenten. We hebben naar dat idee nog drie maal een eigen Teachmeet tijdens de KNAGdag georganiseerd. Mathijs Booden was hier cruciaal. Maar dat viel de laatste keer [in 2018] wat weg in de drukte en dynamiek van de onderwijsdag. Wel heel succesvol is ieder jaar de Teachmeet avond in Orvelte tijdens het veldwerk voor Leraren in Opleiding georganiseerd door Mathijs Booden. En Tim Schuring van de HU startte met een teachmeet op een avond ergens los in het jaar op een avond op de Uithof. De situatie dit jaar is dat fysieke avonden niet meer mogelijk zijn en dat Tim niet meer op de HU werkt. Dus hebben wij (Daniel Bonder, Mathijs Booden en Gotze Kalsbeek)  opnieuw een Teachmeet georganiseerd, maar dan wel online. Daniel presenteerde en Mathijs zat achter de techniek.

Teachmeet in Orvelte met de Buys Ballon werkvorm


Wie presenteerden er op de online TM 2021 en wat kwam er aan bod >>>>


 

Comments

Teachmeet — 1 reactie

  1. Pingback: AK Teachmeet #2 | Vakdidactiek Aardrijkskunde UvA Amsterdam