Lezen over de Vesuvius 1944

De laatste grote uitbarsting van de Vesuvius na die van 79 AC [waarbij Pompeï verdween] was in  maart 1944, dus nu 80 jaar geleden. 

De omstandigheden waren op zijn zachts gezegd opmerkelijk. De geallieerde legers waren voorjaar 44 bezig met hun opmars door Italië om het land vrij te maken van Duitse en Italiaanse Fascistische troepen. Napels was al bevrijd en rondom de Vesuvius lagen vliegvelden van de RAF en Amerikaanse luchtmacht met B25 bommenwerpers. En precies op dat moment laat de Vesuvius weer van zich horen

Gedurende de eerste weken van maart waren er kleine explosies totdat de grote explosie plaatsvond op 18 maart 1944. De eruptie kon worden gezien vanuit Napels. Hierbij werden de dorpen direct rond de vulkaan zoals San Sebastiano al Vesuvio, Massa di Somma, Ottaviano en een deel van San Giorgio a Cremano verwoest. De Amerikaanse vliegbasis lag buiten de Lava gevarenzone maar tientallen zware bommenwerpers raakten onklaar door Vulkanisch as en gruis.

De Engelse schrijver Anthony Capella heeft een aardige roman geschreven over de geallieerde troepen in 1944 rond de Vesuvius met de uitbarsting op de achtergrond.

Pathé nieuwsbeelden uit 1944 van de Vesuvius uitbarsting. Op Youtube >>>

Over de 1944 Vesuvius uitbarsting. Erik Klemetti op Wired.com >>>

Wat als de Vesuvius opnieuw uitbarst ? Erik Klemetti op Wired.com >>

 

Comments are closed.